Tarsaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom kan ook op andere plekken in het lichaam voorkomen. Heb je klachten aan de voeten? Dan spreken we niet van het carpaal tunnel syndroom voet, maar heeft het een andere benaming, namelijk het tarsaal tunnel syndroom. Ook hier is een zenuw de oorzaak. De nervus tibialis loopt door de tarsale tunnel. Deze tunnel is van bindweefsel en kan door verschillende oorzaken ervoor zorgen dat de nervus tibialis zenuw klem komt te zitten. Bij een beklemming kunnen er verschillende klachten ontstaan.

Oorzaken en klachten tarsaal tunnel syndroom

De oorzaken van het tarsaal tunnel syndroom zijn vaak lastiger aan te wijzen dan bij het carpaal tunnel syndroom. Geboren afwijkingen kunnen klachten geven, maar ook de verkeerde schoenen, overbelasting of een breuk. Mensen met overgewicht hebben ook een grotere kans op dit syndroom, net als sporters in de atletiek of hardlopers. De klachten kunnen heel geleidelijk ontstaan, maar kunnen ook direct opspelen. Het kan beginnen met tintelingen of doofheid met uitstraling vanuit de enkel naar de hak en tenen, maar de pijn kan ook ineens in alle hevigheid ontstaan. De klachten lijken hierdoor veel op de klachten van het carpaal tunnel syndroom, alleen dan op een andere locatie. Uitstralingen de andere kant op, richting de kuit en het bovenbeen, komen ook voor. Deze pijnklachten moet je zeker serieus nemen. Ze kunnen namelijk zo heftig worden dan normaal functioneren en lopen vrijwel onmogelijk lijkt te worden.

Behandeling tarsaal tunnel syndroom

De carpaal tunnel syndroom behandeling lijkt sterk op de behandeling die noodzakelijk is voor het tarsaal tunnel syndroom. Rust is in eerste instantie belangrijk om de klachten niet te laten toenemen. Ook voor de voet is er een brace beschikbaar om deze in een optimale houding te fixeren. Helpt rust niet voldoende? Dan kan ook bij het tarsaal tunnel syndroom een injectie worden gegeven. Deze injectie bevat het ontstekingsremmende bijnierschorshormoon Cortisone en wordt direct in de tarsale tunnel gespoten. Ook speciale schonen kunnen helpen om de belasting te verminderen. Daarvoor is een bezoek aan een podoloog of podotherapeut aan te raden. Tot slot is er ook een operatie mogelijk. Hierbij wordt de nervus tibialis ontlast, waardoor de beklemming van de tarsale tunnel direct wordt opgegeven. Blijf niet rondlopen met jouw klachten, deze zullen alleen maar verergeren. Trek dus snel aan de bel bij het vermoeden van het tarsaal tunnel syndroom.