Cubitaal tunnel syndroom

Nauw verwant aan het carpaal tunnel syndroom is het cubitaal tunnel syndroom. Bij veel mensen is dit syndroom beter bekend als een tennisarm of een golfarm. Toch zijn dit verschillende aandoeningen. Bij een golfarm is er sprake van een ontsteking van een pees in de elleboog. Ook een tennisarm is een andere aandoening. Bij het cubitaal tunnel syndroom gaat het, net als bij CTS, om een zenuw die bekneld is geraakt. Specifieker gezegd gaat het om de nervus ulnaris in de elleboog. Dit kan verschillende klachten met zich mee brengen.

Symptomen cubitaal tunnel syndroom

Bij het cubitaal tunnel syndroom gaat het ook om een beknelde zenuw, wat zich zal uiten in pijn of tintelingen aan de hand. Met name de pink en ringvinger zullen dit ervaren. De tintelingen kunnen, als er niet behandeld, langzaam overgaan in een steeds hevigere pijn. Deze pijn trekt door de gehele onderarm en elleboog en kan vanaf de schouder helemaal tot aan de vingertoppen van de ringvinger en pink pijn geven. Hoe weet je nu of je te maken hebt met het cubitaal tunnel syndroom? Een klein zelftestje kan helpen. Hierbij buig je de elleboog in een hoek van 90 graden. Draai de handpalm en onderarm naar boven, recht vooruit. Voel daarbij voorzicht met de andere hand aan de binnenkant van de elleboog. Je voelt daar een botje wat een stukje uitsteekt. Drug voorzichtig met een vinger op de botje. Deze lichte druk zal bij het cubitaal tunnel syndroom tintelingen of pijn geven. Heb je te maken met de klachten van dit syndroom? Een arts, veelal een neuroloog, kan het syndroom vaststellen na een EMG onderzoek. Hierna zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

 

Behandeling cubitaal tunnel syndroom

De oorzaak van het cubitaal tunnel syndroom komt door overbelasting. De eerste behandeling is dan ook rust. Voorkom de bewegingen die tot de klachten hebben geleid. Zo kan de nervus ulnaris tot rust komen. Denk niet dat je na enkele dagen van de klachten af bent. Dit rustproces kan weken of soms zelfs maanden duren. Gaan de klachten na verloop van tijd met rust niet over? Dan kan de arts kiezen voor een operatie. De nervus ulnaris zenuw zal daarbij worden verlegd, wat na afloop direct verlichting zal geven. Gelukkig is de revalidatie na deze operatie redelijk kort, zodat je snel van de pijnklachten en tintelingen van het cubitaal tunnel syndroom af zult komen.