Klachten

De carpaal tunnel syndroom klachten zullen niet door iedereen hetzelfde worden ervaren. Vaak zijn de pijnklachten er ook niet meteen vanaf het begin. Zodra de nervus medianus zenuw beknelt begint te raken krijg je een doof of tintelend gevoel. Dit kan ter hoogte van de pols zijn, maar ook bijvoorbeeld in de vingers. Met name de duim, wijsvinger en de middelvinger zijn hier gevoelig voor. Klachten in de ringvinger en pink komen zelden voor, maar het kan wel. De pijn kan constant en drukkend zijn, maar ook bijvoorbeeld met pijnscheuten komen. Doordat we te maken hebben met een zenuw kunnen de pijnklachten niet alleen richting de vingers trekken, maar ook richting de elleboog of de schouder. Is RSI de oorzaak dan zal het carpaal tunnel syndroom enkel in de desbetreffende hand te voelen zijn. Bij andere oorzaken als een medische aandoening of bij een zwangerschap kunnen de carpaal tunnel syndroom klachten in beide handen aanwezig zijn.


De pijn bij het carpaal tunnel syndroom is bij de ene persoon heviger dan bij de andere. Soms zijn de pijnklachten zo hevig, dat ’s nachts slapen een hele opgave blijkt te zijn. Het draaien en losschudden van de hand kan dan tijdelijk verlichting brengen. De pijnklachten kunnen het dagelijks leven beinvloeden, waardoor je bijvoorbeeld werk en autorijden niet meer goed kunt doen. Om de pijnklachten te verminderen en de nachtrust te bevorderen kan het innemen van een pijnstiller als een paracatemol helpen om de carpaal tunnel syndroom klachten te verminderen. Ook een brace kan helpen om de pols stabiel te houden en rust te gunnen.

carpaal tunnel syndroom klachten
Paracetamol kan pijnklachten verminderen en de nachtrust bevorderen

Klachten carpaal tunnel syndroom op een rijtje

We zetten de carpaal tunnel syndroom klachten nog even op een rijtje.

– Doof gevoel in de hand of vingers

– Tintelend gevoel in de hand of vingers

– Uitstralende pijn naar zowel de vingers als richting de elleboog

– Drukken op de zenuw is erg pijnlijk

Niet alle klachten van het carpaal tunnel syndroom hoeven in dezelfde mate voor te komen. Heb je deze klachten? Dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Bekijk de behandeling.